Cand s-au folosit asigurari prima data?

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie de singuranta ca “va fi bine”, indiferent de ce se intampla atunci cand vine vorba despre evenimente pe care nu le pot controla. Calamitatile naturale, de exemplu, nu au spus niciodata omului cand vin si in ce proportie “si-au propus” sa distruga, de aceea, a venit ideea ca nu e de ajuns sa te multumesti doar cu vorba “maine va fi bine!” ci trebuie sa si faci ceva, aparand, astfel, termenul de asigurari.

Prin asigurari intelegem masura care se ia in vederea prevenirii, inlaturarii, repararii unor consecinte negative ce se vor putea produce din cauza unor evenimente daunatoare, numite in acest context, riscuri asigurate.

Cea mai veche forma de asigurari a aparut in antichitate, in Egiptul de jos. Acum aproximatix 6500 de ani a fost infiintat un fond de intr-ajutorare unde toti membrii comunitatii contribuiau pentru acoperirea dezastrelor care loveau. Roma antica a avut si ea parte de o forma de asigurari, aici, exista o asociatie de inmormantare pe baza unui “Regulament al Colegiului funerar din Lavinium” care functiona cu ajutorul unor cotizatii de inscriere si  plati periodice, astfel, membrii asociatiei, aveau asigurate la deces un rug si un mormant. In anul 1678 matematicianul si filozoful Wilhelm Leibnitz, a pus bazele unei “Case de asigurari impotriva riscurilor de apa si foc”. Aceasta functiona pe baza unor cotizatii anuale la fel ca prima de acest gen, infintata in Scotia la sfarsitul secolului XVII-lea.

In Romania asigurarea de bunuri, persoane si raspundere civila cunoaste trei mari perioade de dezvoltare : intre 1871-1948 prima perioada, a doua intre 1949-1991 si a treia, ultima, din anul 1991 pana in prezent. In anul 1871 a fost infiintata prima societate de asigurari din Romania, cu numele: “Dacia”. Aceasta a avut un capital de 3 milioane de lei si o mare contributie in procesul de modernizare al tarii. In 1873 ia nastere cea de-a doua societate de asigurari din tara noastra: “Romania”, cu un capital de 2 milioane de lei, avand cosiliul de administratie format numai din oameni cu nume marcante in politica vremii.

Procesul de extindere si de acceptare a ideei de asigurari nu a fost deloc usor dar intr-un final omul modern, a acceptat ideea pentru ca nimeni nu poate porni mereu de la zero atunci cand nu poate preveni anumite riscuri. Asigurarile au ajutat la dezvoltarea tuturor ramurilor economice.

Henrry Ford spunea despre asigurari :”New York-ul nu este opera oamenilor ci a asiguratorilor… Fara asigurari n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor nu ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime,  riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari, nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi…”- citatul este la fel de valabil in prezent, acum cand asigurarile au devenit o necesitate/o nevoie firesca a omului contemporan care poseda mult mai multe obiecte si trece zilnic prin diferite riscuri oricare ar fi natura lor.

Pe site-ul nostru veti gasi oferte de asigurari dintre cele mai bune, astfel incat bunurile dumneavoastra pot fi in siguranta chiar si atunci cand exista riscul de a fi distruse de calamitati sau alte incidente neplacute.