Ce trebuie sa stii despre implantul dentar

De ceva vreme se tot vorbeste despre implantul dentar. Aceasta reprezinta o modalitate de rezolvare a unora dintre cele mai dificile afectiuni dentare care duce la pierderea dintilor. Practic, implantul dentar reprezinta o interventie chirurgicala prin care un dinte deteriorat este inlocuit cu unul nou, care il imita pe cel natural, fiind perfect compatibil cu cavitatea bucala a celui care beneficiaza de o astfel de interventie.

Cui se adreseaza un implant dentar?

Implantul dentar se adreseaza tuturor celor care si-au pierdut pofta de a zambi. De regula, aceste persoane se feresc sa-si mai arate zambetul de teama aspectului neplacut pe care il are dantura lor. Nu trebuie uitat ca zambetul reprezinta cartea de vizita a oamenilor, cei care indraznesc sa zambeasca fiind adesea mai apreciati decat cei care isi petrec mare parte din timp fiind suparati si incruntati. De asemenea, un implant dentar se adreseaza tuturor celor care intampina dificultati atunci cand vine vorba de procesul de masticatie. Este firesc ca lipsa dintilor sa provoace dificultati din acest punct de vedere.

Care sunt cauzele care duc la necesitatea unui implant dentar?

Din pacate, aceste cauze sunt multiple. De la o igiena precara ce face ca dintii sa se deterioreze foarte repede, pana la insasi mostenirea genetica. Este adevarat faptul ca, daca parintii au avut probleme cu dantura, este o probabilitate destul de mare ca si copii sa sufere de afectiuni similare. Tocmai de aceea, se recomanda ca in timpul sarcinii, femeile sa fie foarte atente la sanatatea lor pentru a nu o afecta si pe cea a copilului. Totodata, exista o serie de alimente care sunt mai daunatoare decat altele. Un bun exemplu il reprezinta bauturile accidulate care mai intai distrug smaltul dintilor, iar apoi, duc la deteriorarea intregii structuri dentare. Nici cafeaua si nici tutunul nu sunt elemente recomandate spre a fi consumate, din aceleasi motive.

Care sunt avantajele implantului dentar?

Cel mai mare avantaj al implantului dentar este faptul ca acesta nu este dureros. Datorita anesteziei moderne, procedura, desi este una chirurgicala, a devenit una usor de suportat pentru pacient. Chiar si cei care sufera de fobie fata de dentist reusesc, gratie anesteziei moderne, sa treaca peste aceasta problema si sa se relaxeze complet in timpul procesului de introducere al unui implant.

Un alt avantaj este constituit de perfecta compatibilitate a unui implant cu restul danturii, dovedindu-se foarte usor de tolerat pentru pacient. In felul acesta, nici dintii vechi nu vor avea de suferit. Implantul dentar se va integra perfect in dantura, nepunand in pericol pacientul.

Este insa adevarat faptul ca, in anumite situatii, implanturile dentare nu sunt recomandate. De exemplu, pacientii care sufera de diabet sau de afectiuni cardiovasculare trebuie sa evite apelarea la un implant. Rolul unui medic stomatolog bun este de a realiza o cercetare a istoricului pacientului, intocmind, daca este cazul un set de analize care sa arate daca pacientul este perfect in regula pentru aceasta interventie. Exista doua tipuri de implant dentar care pot fi aplicate in functie de starea de sanatate a pacientului: implantul intr-o singura etapa si implantul in doua etape.