Cum alegi abonamentul de internet?

Internetul nu mai este de mult timp un lux, fiind acum unul dintre serviciile de telecomunicatii regasite in fiecare locuinta, alaturi de televiziune sau telefonie. Calitatea conexiunii, vitezele de download si de upload, dar si disponibilitatea acestui serviciu au fost imbunatatite radical in ultimii ani, lucru ce a facut ca acest serviciu sa creasca in popularitate neasteptat de mult.

Poate cel mai important criteriu cand vine vorba de alegerea unui abonament de internet este stabilitatea acestuia. Avand in vedere ca niciun furnizor de servicii de internet nu poate garanta stabilitatea conexiunii la internet 24/7, este important sa va informati inainte de a alege un astfel de serviciu.

Vitezele de download si de upload sunt printre cele mai importante criterii cand vine vorba de un abonament de internet. Acestea pornesc de la 2 Mbps si pot ajunge pana la 1000 Mbps. In functie de scopurile pentru care va fi utilizata conexiunea sau de numarul echipamentelor conectate la retea, exista abonamente potrivite fiecarei gospodarii si fiecarui consumator. De exemplu, daca utilizezi internetul doar pentru a naviga pe internet si pentru a coresponda (prin e-mail, desktop messenger sau retele de socializare), un abonament minim va fi ideal intrucat va asigura necesarul de banda pentru a desfasura aceste activitati in conditii normale in schimbul unor costuri lunare minime.

Pretul lunar este un alt criteriu pe care trebuie sa il aveti in vedere, impreuna cu beneficiile incluse in abonamentul respectiv. In timp ce unii furnizori ofera pret fix pe intreaga perioada contractuala si dupa expirarea acestuia, altii isi fixeaza preturile in Euro ceea ce inseamna ca valoarea facturilor variaza de la luna la luna.

Avand in vedere ca furnizorii de abonamente de internet cauta sa atraga cat mai multi clienti, majoritatea dintre ei ofera beneficii suplimentare pe langa serviciile asigurate prin contract. Printre acestea se pot numara echipamente (router, telefon, laptop), viteza mai mare pentru acelasi pret, diferite produse de specialitate (antivirus). Bineinteles, tot in beneficiile extra se incadreaza si adresele de e-mail, acces gratuit prin hotspot-urile Wi-Fi sau spatiul de stocare in Cloud.

Suportul pentru clienti sunt un alt criteriu de baza in cazul furnizorilor de servicii, in special cand vine vorba de servicii de internet. Procesul de contact cu departamentul tehnic in cazul nefunctionarii sau functionarii defectuoase, precum si viteza de raspuns si de solutionare a acestor probleme sunt aspecte de maxima importanta, indiferent de scopul pentru care utilizati internetul. Bineinteles, si costurile pentru echipamente, pentru instalare si pentru remedierea defectiunilor sunt aspecte care trebuie analizate inainte intrucat cei mai multi furnizori care percep taxe pentru aceste servicii nu mentioneaza acest lucru decat dupa semnarea contractului.