Ferentariul a doborât un magnat. Afacerea EADS, operaţiuni ilegale, PESTE UN MILIARD euro şi CONTRAINFORMAȚII. Exclusiv EVZ

„Evenimentul zilei” a intrat pe firul unei anchete care ar putea arunca în aer afacerea EADS – Eurofighter, scandalul internațional privind achiziția dubioasă de avioane contestată de statul austriac în raport cu Germania. Informații-bombă furnizate pentru INTERPOL de o româncă îl indică drept pion principal în mita dată pentru parafarea acestei afaceri pe Constantin Ster, un afacerist din Bacău, dar cu conturi în Dubai.

Judecătorii austrieci au achitat-o, pe 3 ianuarie 2018, pe Liliana Rudaru după ce au stabilit că a fost folosită ca „paravan” în afaceri ilegale, derulate de Andreas Schmidt, partener de afaceri cu Ster, nimeni altul decât fiul lui Georg Schmidt, fost ofițer de contrainformații militare, considerat „Lobbystul EADS” care ar fi vândut secrete EADS, în defavoarea producătorului de avioane suedez SAAB.

Procesul unei românce, achitată pe 3 ianuarie, de un tribunal din Viena, ar putea detona scandalul EADS și ar putea, de asemenea, scoate la iveală un scandal de proporții internaționale.

În ziua în care a fost achitată, doi ofițeri ai INTERPOL, din Austria, au interogat-o în legătură cu afacerile derulate de cel cu care se judeca, Andreas Schmidt, dar și despre legăturile de afaceri ale acestuia cu un român, Constantin Ster. Andreas Schmidt este fiul lui Georg Schmidt, un fost ofițer de contrainformații militare austriac, implicat și anchetat în scandalul de mită din afacerea Eurofighter-EADS.

Pentru a înțelege dimensiunea acestui scandal, trebuie menționat că, în februarie 2017,

Ministerul austriac al Apărării a declarat, în procesul deschis joi, 16 februarie 2017, că Airbus și consorțiul Eurofighter sunt acuzate că ar fi înșelat deliberat autoritățile de la Viena, pentru a se încheia contractul de miliarde.

mai multe pe evz